Köyhyyden vähentäminen on ihmisoikeuskysymys

Kansalaisaktivistina, joka haluaa poistaa köyhyyden Suomen kaltaisesta rikkaasta maasta, törmään usein väitteeseen, ettei täällä köyhyyttä olisikaan. Ihmisten on hyvin vaikea sisäistää ajatusta, että hyvinvointivaltioksi kutsutussa maassa voisi olla niin syvää huono-osaisuutta, että ihmiset joutuvat tinkimään esimerkiksi ravinnostaan tai tarvitsemastaan sairaanhoidosta. Näin kuitenkin on.

Onneksi köyhyyden vähentämiseen on useita erilaisia keinoja. Teen parasta aikaa väitöskirjatutkimusta, jossa kysyn 2010-luvulla köyhyyttä kokeneilta itseltään muun muassa ratkaisuehdotuksia tilanteensa kohentamiseksi. Kyselyyn pääset tästä. Tuloksista teen raportin poliitikkojen hyödynnettäväksi.

Yksinkertaisimmillaan voidaan ainakin todeta, että köyhyys on rahan puutetta, ja näin ollen ongelma korjautuu rahalla. Toisin sanoen pienimpien sosiaaliturvaetuuksien määrää on nostettava. Vasemmistoliiton perustulomallissa jokainen saa 800 euroa kuussa, mutta parempituloisilta etuus poistuu verotuksen kautta. Voit tutustua malliin helposti alla olevan videon avulla. Siinä puolueemme puheenjohtaja Li Andersson ja kansanedustaja Anna Kontula kertovat muun muassa, miten malli järjestettäisiin.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Köyhänä köyhyystutkijana