Köyhyyden vähentäminen on ihmisoikeuskysymys

Kansalaisaktivistina, joka haluaa poistaa köyhyyden Suomen kaltaisesta rikkaasta maasta, törmään usein väitteeseen, ettei täällä köyhyyttä olisikaan. Ihmisten on hyvin vaikea sisäistää ajatusta, että hyvinvointivaltioksi kutsutussa maassa voisi olla niin syvää huono-osaisuutta, että ihmiset joutuvat tinkimään esimerkiksi ravinnostaan tai tarvitsemastaan sairaanhoidosta. Näin kuitenkin on.

Onneksi köyhyyden vähentämiseen on useita erilaisia keinoja. Teen parasta aikaa väitöstutkimusta, jossa olen muun muassa kysynyt 2010-luvulla köyhyyttä kokeneilta esimerkiksi ratkaisuehdotuksia tilanteensa kohentamiseksi. Ajatuspaja Vasemmistofoorumi on julkaissut tähän osioon liittyvän raportin Kertomuksia nykyajan köyhyydestä: syitä ja ratkaisuehdotuksia.

Yksinkertaisimmillaan nykyajan köyhyyttä kokeneiden mielestä köyhyys on rahan puutetta, joten näin ollen ongelma korjautuu rahalla. Suuri osa tutkimukseeni vastanneista köyhyyttä kokeneista kannatti perustuloa sillä edellytyksellä, että se on riittävällä tasolla niin, että sillä on oikeasti mahdollista tulla toimeen. Vasemmistoliiton perustulomallissa jokainen saa 800 euroa kuussa, mutta parempituloisilta etuus poistuu verotuksen kautta. Voit tutustua malliin helposti alla olevan videon avulla.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti